Herstel meubels met lak
Met zeven stappen van de vakman
Oude meubels weggooien? Zonde! Geef je kast, stoel of tafel een tweede leven met onze 7 stappen! Door oude of tweedehands meubels te voorzien van een nieuw kleurtje, geef je ze een tweede leven. Van voorbereiding tot een perfecte afwerking, de vakman geeft je tips.
Ga je liever voor natuurlijke, transparante look? Herstel je oude meubels in 8 stappen met beits.
Stap 1: Verwijder scharnieren
Zorg ervoor dat alle scharnieren en handvaten verwijdert zijn van je meubelstuk. Zijn schroeven doorgedraaid, verroest of lukt het verwijderen niet? Plak dan scharnieren en handvaten goed af met tape.
Stap 2: Verwijder oude lagen
Tijd om voorgoed afscheid te nemen van oude lagen verf. Zo weet je straks zeker dat de nieuwe lagen goed hechten. Gebruik schuurpapier met een korrelgrofte 120 van bijvoorbeeld Siaflex.
Zit er een was of olie op je meubel? Verwijder deze dan met thinner. In de meeste gevallen moet je dit meerdere keren herhalen.
Stap 3: Reinig je meubels
Tijd voor een laatste grondige reinigingsbeurt. Verwijder de aller laatste resten verf, was, olie of thinner met bijv. St. Marc. Neem het meubel nog af met een vochtige doek.
Stap 4: Schuur je meubels
Nu je meubel spik en span is, beginnen we met opschuren van het hout. Dit zorgt ervoor dat straks de lak beter hecht. Je verwijdert de losgekomen vezels en stof met een kleefdoekje.
Stap 5: Zet in grondlak
Na vier stappen pakken we eindelijk de verf, kwasten en rollers erbij! Breng royaal een eerste laag grondverf aan. Grondverf zorgt ervoor dat je schilderwerk straks egaal en strak is, en bovendien goed hecht. Begin met een kwast voor in de hoeken en lastige plekjes. Vervolgens pak je verfroller voor de grote delen.
Stap 6: Tweede keer schuren
Is alles opgedroogd? Dan is het verstandig je meubel licht op te schuren (korrel P320). Wanneer je de meubels weer stofvrij hebt gemaakt, is het tijd voor kleur!
Stap 7: Lakken
Eindelijk ga je je meubel in de gewenste kleur zetten! Gebruik bij voorkeur een handvet-bestendige lak. Zo voorkom je dat door handvet je meubel wordt aangetast. Kies bijvoorbeeld voor Sigma S2U Nova lakken. Voor de hoeken en lastige pak je wederom de kwast en met de verfroller kan je de grote oppervlaktes te lijf. Is de kleur na 1 keer lakken nog niet naar je zin? Zet er nog een laagje over heen, als de eerste laag is gedroogd.
Extra: finishing touch
Dip dyed poten
Vind je één kleur niet genoeg? Door een gedeelte van de poten van bijvoorbeeld je stoel in een andere kleur te verven, krijg je zogenaamde dip dyed poten. Gebruik hiervoor hele goede afplakband, zoals Deltec gold. Dit zorgt ervoor dat de verf niet onder de tape door kan lopen, en geeft je stoel mooie strakke lijnen!
Afschuren voor vintage look
Creëer een oude, vintage look door het opgedroogde oppervlak grof te schuren. Zo wordt de onderste laag weer een klein beetje zichtbaar en ziet jouw meubel er stoer en trendy uit!
Stap 8: … Klaar! Maar vergeet de kwasten niet…
Klaar? Wacht dan nog heel even met tevreden achterover leunen en besteed na het schilderen even wat aandacht aan de verfrollers en kwasten. Ga je ze de volgende dag opnieuw gebruiken? Doe ze dan na gebruik in een luchtdichte, plastic zak zonder schoon te maken. Wil je ze opbergen? Spoel ze dan goed, langdurig uit met groene zeep. Hierdoor kun je ze de volgende keer wéér gebruiken!
Advies van onze vakman en interieuradviseur
Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je het liefst meteen aan de slag? Doen! Wij hebben alle materialen die je nodig hebt in de winkel. Dan kan je gelijk advies vragen aan onze interieurstylist over kleurcombinaties, en de vakman kan je helpen met de juiste aanpak en materialen.
Kom je er niet uit of heb je liever persoonlijk advies? Je bent van harte welkom in de winkel! Neem een foto van je meubelstuk mee, of neem het meubelstuk zelf mee. We kijken met je mee, en geven je graag advies over de juiste aanpak, materialen en kleuren.